Ajuntament de Faura

LA NATURA


A les faldes de la Rodana, al sud est hi havia una gran explotació citrícola, de 16.000 m2, que abans formava part de la muntanya. Al 2004, l’Ajuntament va adquirir aquestes 20 fanecades de gran valor estratègic.
 
D’aquests 16.000 m2, 6.688 m2, s’han recuperat com a bosc mediterrani. Un projecte que durà uns quants anys el veure’l acabat, però que sens dubte li donarà qualitat al poble. I pel que hem rebut el premi mediambiental Sedesa 2007.
 
El projecte dissenyat per l’Ajuntament ha consistit en transformar aquest espai privat de muntanya abans explotació de cítrics, en bosc mediterrani recuperant l’entorn i les seues funcions per a preservar-lo per al gaudi de les generacions futures de faurers i faureres.
 
Aquest projecte ens permet a més de la recuperació de l’espai i la rehabilitació paisatgística, l’accés directe a la muntanya des del poble, la qual cosa s’havia perdut des que es va fer l’explotació agrícola.
 
El parc ha estat dissenyat amb criteris mediambientals, on tots els elements estableixen un ritme. Tindrà un sistema de recollida d’aigua de pluja en quan es rehabilite l’aljub; mentre s’usa el sistema de degoteig. Les plantes ornamentals i arbres que s’han plantat fins ara són totes autòctones; pins alepensis, carrasques, sureres, xiprers, margallons i plantes aromàtiques com el romaní, el timó, la murtra o la ginesta, que no requereixen d’un gran manteniment. Tots aquests elements fan que estiguem davant d’un parc sostenible. 
 
Les espècies que s’estan plantant són jóvens perquè cresquen al ritme del parc i sorprenguen al visitant cada volta que van a vore’l.  Hi ha una alternància d’espècies caducifòlies i perennes, de manera que no hi ha cap estació de l’any en què el parc no oferisca al visitant el seu esplendor.
 
Totes les espècies que conformen aquest jove ecosistema mediterrani són dels vivers municipals, ja que es tracta d’un projecte que compren tot el cicle medioambiental des del cultiu de les plantes als vivers fins a la plantació al parc urbà.
 
Des què es van adquirir els terrenys l’Ajuntament va estar treballant amb la idea transformar part d’aquests terrenys en bosc mediterrani, i es va creure convenient reconvertir els hivernacles, que fins ara se dedicaven a productes agrícoles, en vivers municipals, que s’omplin  de noves plantes ornamentals i arbrat, tant per al bosc mediterrani com per a la resta d’espais verds del poble. Aquest procés s’ha fet aprofitant els recursos dels programes d’ocupació per desempleats agrícoles estacionals. Una manera d’optimitzar els recursos i de revaloritzar els jardins i parcs del nostre poble.