El concert tindrà lloc dissabte, 16 de juliol, dins del Cicle de Música Valenciana i de Cambra “Vicent Garcés”
La flauta, l’oboé, la trompa, el clarinet i el fagot dels components del Quintet Cuesta, un dels més prestigiosos quintets de vent, tant a nivell nacional com internacional, faran viatjar les persones assistents al pròxim concert del Cicle de Música Valenciana i de Cambra “Vicent Garcés”. Un viatge en el temps, concretament, a través de “Dos segles de música valenciana”, títol del concert que oferiran a la plaça de l’Hostal, el pròxim dissabte, 16 de juliol, a les 23 hores.
El públic assistent podrà gaudir amb dos peces de Vicente Martín i Soler, compositor valencià del segle XVIII, de reconegut prestigi internacional, que va destacar especialment per la creació d’òperes i ballets. El quintet interpretarà el Divertimento per a vent núm. 3 i el Divertimento per a vent núm. 6.
Traslladant-se al segle XX, el grup farà sonar en la plaça de l’Hostal, el Divertimento Giocoso, d’Amando Blanquer Ponsoda. Un compositor i pedagog musical, nascut a Alcoi l’any 1935, que va mostrar una especial devoció pels conjunts de vent. Fet que quedà patent en la seua obra, amb un important nombre de composicions tant per a banda com per a conjunts més reduïts d’instruments de vent.
D’altra banda, el quintet també inclourà en el seu programa obres de reconeguts compositors internacionals del segle XVIII. Així, interpretaran el Divertimento en sib major, de Joseph Haydn, un dels màxims representants del període clàssic, conegut com el “pare de la simfonia”, i Fantasia en Fa menor, de Wolfgang Amadeus Mozart, un altre dels mestres del Classicisme i un del més influents de tota la història.
Format per José María Sáez, flauta; Jesús Fuster, oboe; José Cerveró, clarinet; Salvador Sanchís, fagot; i María Rubio, trompa, el Quintet Cuesta va ser creat al 1981 a València, ciutat natal de tots els seus integrants, prenent el seu nom del músic i compositor valencià Francesc Cuesta.
Els seus membres compaginen les activitats del grup amb la docència al Conservatori Superior de Música de València, o com a membres de l'Orquestra de València en les seues respectives especialitats.
El seu repertori és prou ampli i variat en estil, des del clàssic fins a les obres més contemporànies. També solen incloure en les seues actuacions arranjaments de música espanyola d'autors tan típics com Albéniz o Falla. A més, han rescatat obres històriques de gran importància musical com els Divertimentos per a vent de Martín i Soler, editats per Rivera edicions.
A causa de la seua creixent preocupació per la música contemporània española, han participat en diferents cicles de música contemporània en els quals s'han estrenat obres dedicades al grup de compositors espanyols tan prestigiosos com David del Port, A. Blanquer, J. A. Orts, Felix Ibarrondo, César Cano o Luis de Pablo, entre altres. Han participat en festivals de música contemporània de tota Espanya i Europa.
El grup ha estat guardonat en diverses competicions internacionals, a més algunes de les seues actuacions han estat retransmeses en directe per RNE o Canal 9, així com diferents ràdios estrangeres. Des del 1995 col·labora amb la companyia discogràfica "Empire Màster Sound", amb seu a Brussel·les, on té editats diversos compactes amb algunes de les obres més emblemàtiques per a quintet de vent.
ÈLIA CASANOVA I LA TENDRESA, PRÒXIMA CITA A LA PLAÇA DE L’HOSTAL
La programació del Cicle de Música “Vicent Garcés” continuarà el 23 de juliol, amb l’espectacle “Plebeyos bailes”, de la soprano faurera Èlia Casanova i La Tendresa, que donaran a conéixer una part oblidada de la música popular del Segle d'Or: la pràctica musical de les dones de les capes socials més populars que es reunien a tocar, cantar i ballar en la clandestinitat. La cita serà, com sempre, a les 23 hores, a la plaça de l’Hostal.
Tota la informació del certamen a www.fauradigital.es/cultura
14 de juliol de 2022