Ajuntament de Faura

CAVATINA DUO INAUGURARÀ LA XIV EDICIÓ DEL CICLE DE MÚSICA VICENT GARCÉS





fb


Cinc concerts de variats estils conformen la programació d’enguany

Cavatina Duo, un dels ensembles més impressionants de flauta i guitarra, format per Eugenia Moliner i Denis Azabagic, oferiran el primer dels cinc concerts de la XIV edició del Cicle de Música Valenciana i de Cambra “Vicent Garcés”, el 5 de juliol. Tots els espectacles tindran lloc, com és habitual, a la plaça de l’Hostal, a les 23 hores.

Cavatina Duo, que ja ha format part de la programació del certamen en altres anys, interpretarà peces de Marin Marais, Miroslav Tadic, dances rumanes de Bela Bartók, Astor Piazzolla i Alan Thomas. En aquest últim cas, es tracta d’una fantasia sobre els temes de "La Traviata," dedicat  al Cavatina Duo.

Dedicats solistes i músics de cambra, Eugenia Moliner (d'Espanya) i Denis Azabagic (de Bòsnia) trenquen el convencionalisme amb la seua combinació d'instruments. Afegint a això, les seues eleccions audaces i versàtils de repertori, el resultat són nous sons i colors, així com noves perspectives en el fraseig musical, que desperta les emocions i la reacció del públic. Compositors de tot el món han sigut inspirats a compondre i arreglar obres per al Cavatina Duo i han estat guanyadors del “Premi Encore” per la seua tasca d'encàrrecs de nova música.

El 9 de juliol serà el torn de Pianissimas, que interpretaran al piano a quatre, a sis i a huit mans, temes de Marie Jaëll, Marie Amanda Courtaux, Cécile Chaminade i Elissa Milne, entre altres. En total, sorprendran al públic amb un complet concert amb 12 cançons.

Pianissimas està format per cinc pianistes unides pel seu amor al piano, tant en el seu vessant d'intèrprets com de docents en conservatoris de la Comunitat Valenciana. Aquest versàtil grup, capaç d'adaptar-se a qualsevol escenari, està constituït per Marta Belenguer, Maite Beses, Marta Cuartero, Begoña Pérez i Mar Pleguezuelo i les seues interpretacions a 2, 4, 6 i fins a 8 mans fan del conjunt del concert un espectacle malabar, brillant i intens.

El Quintet Cuesta, que pren el seu nom del músic i compositor valencià Francesc Cuesta, pujarà a l’escenari del Cicle de Música Valenciana i de Cambra “Vicent Garcés” el dia 16 de juliol. Els seus membres compaginen les activitats del grup amb la docència en el Conservatori Superior de Música de València, o com a membres de l'Orquestra de València en les seues respectives especialitats. El seu repertori és bastant ampli i variat en estil, des del clàssic fins a les obres més contemporànies. També solen incloure en les seues actuacions arranjaments de música espanyola d'autors tan típics com Albéniz o Falla. A més, han rescatat obres històriques de gran importància musical, com els Divertimentos per a vent de Martín i Soler, editats per Rivera edicions. Precissament els Divermentos número 3 i número 6 seran interpretats durant la seua actuació a la plaça de l’Hostal, junt a altres peces com la Fantasía en Fa menor, de Mozart.  

La soprano de Faura Èlia Casanova i La Tendresa ens visitaran el 23 de juliol per a interpretar “Plebeyos bailes”, un espectacle amb què volen donar a conéixer una part oblidada de la música popular del Segle d'Or: la pràctica musical de les dones de les capes socials més populars que es reunien a tocar, cantar i ballar en la clandestinitat. Balls com la sarabanda, jácaras, vilans, passacaglias, folias i marionas conviuen en aquest espectacle amb el flamenc i el jazz, amb la posada en escena i moviment de Societat Doctor Alonso i el vestuari de Jorge Dutor.

Es tracta d'una aposta per acostar la música antiga a la contemporaneïtat, desconstruint el format habitual d'un concert de música barroca per a convertir-ho en un híbrid que ens permet gaudir de la música i la seua interpretació, alhora que entendre altres aspectes intrínsecs del temps en el qual es va crear, i que compta amb el patrocini del SARC de la Diputació de València.

Harmonia del Parnàs tancarà la programació d’enguany. Un grup que interpreta obres anteriors a 1800 amb instruments i criteris històricament documentats, respectant les particularitats estètiques i teòriques de cada lloc i període concret. El seu repertori, triat a partir de la investigació musicològica de fonts musicals i documentals d'arxius i biblioteques de tot el món, recull diferents gèneres i autors hispànics dels segles XV al XVIII, sent les seues interpretacions el resultat d'un estudiat exercici d'equilibri entre la musicologia històrica i la creativitat musical. A més, entre les seues gravacions destaquen les seues recuperacions de música valenciana.

 

IMATGE RENOVADA I NOVA PÀGINA WEB

Després del parèntesi causat per la COVID-19, la Regiduria de Cultura de l’Ajuntament de Faura ha volgut que el Cicle torne amb noves energies. Per eixe motiu, l’edició d’enguany presenta una imatge totalment renovada. L’habitual cartelleria basada en un fragment de la partitura de la “Cançó de la Marinera Fidel”, de Vicent Garcés, ha estat substituïda per un disseny, on una espectacular lluna plena que simula un instrument de corda ens recorda que el certamen se celebra sempre de nit, a la llum de la lluna, i durant les agradables nits del mes de juliol. Al voltant d’aquesta lluna, xicotetes notes musicals a mode d’estreles il·luminen tènuement un cel obscur, negre.   

Una altra de les novetats d’aquesta edició és una pàgina web (www.fauradigital.es/cultura), on totes les persones interessades en el cicle de música podran conéixer tots els detalls de la programació d’enguany, vore fotografies dels grups i de les actuacions i informar-se sobre el Curriculum Vitae dels interprèts, entre altres informacions.

En definitiva, tot un conjunt d’actuacions per continuar apostant per la difusió de la cultura i per acostar la bona música a tots els públics.  

 

 

 

29 de juny de 2022