Ajuntament de Faura

L'AJUNTAMENT PROMOU L'ÚS DE LES RENOVABLES AMB LA CREACIÓ D’UNA COMUNITAT ENERGÈTICA





fb


La primera fase de la iniciativa comptarà amb una instal·lació de 85 plaques solars al pavelló multiusos

Amb l’objectiu de convertir a Faura en un poble cada vegada més sostenible, l’Ajuntament ha organitzat diferents tallers formatius i de participació ciutadana per tal de constituir pròximament una Comunitat Energètica Local (CEL), on es puguen adherir totes aquelles veïnes i veïns interessats en utilitzar energies renovables i reduir el preu de la seua factura elèctrica. L’Ajuntament serà una de les entitats que formarà part d’aquesta CEL.

Les comunitats energètiques de renovables permeten reduir els costos energètics tant d'edificis i equipaments públics com dels usuaris privats amb estalvis mitjans des del primer dia d'entre el 20% i el 40%; dinamitzar l'economia local i avançar en els objectius de descarbonització, reduint les emissions de CO₂ a l'atmosfera, i de millora del benestar i salut de les persones.

Com a pas previ a la creació d’aquesta CEL, des del passat 7 d’octubre i fins al 24 de novembre l’Ajuntament està portat a terme diverses sessions informatives i formatives, per tal que la ciutadania conega de què manera pot formar part d’aquesta comunitat i quins beneficis en traurà de la seua adhesió. En eixe sentit, entre altres aspectes, en aquestos tallers impartits per l’empresa Sapiens Energia, cooperativa especialitzada en el disseny, construcció i gestió de comunitats energètiques, s’han explicat els principals conceptes de la factura elèctrica i de quina manera es pot estalviar energia a la llar.

LA PRIMERA INSTAL·LACIÓ COMPTARÀ AMB 85 PLAQUES FOTOVOLTAIQUES

Una vegada finalitzen aquestes sessions es constituirà la CEL que participarà de la primera instal·lació energètica de Faura. Aquesta es construirà sobre la coberta del pavelló multiusos i comptarà amb 85 plaques fotovoltaiques, amb 34,43 kWp de potència màxima instal·lada. Aquesta primera coberta solar ha rebut finançament de l'Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (IVACE), dependent de la Conselleria d'Economia Sostenible de la Generalitat Valenciana.

D’aquesta manera, els membres de la CEL de Faura es convertiran, al mateix temps, en productors, gestors i usuaris d'energia neta i més econòmica, mitjançant instal·lacions d'autoconsum col·lectiu d'energies renovables de proximitat de la seua propietat, que generaran impactes positius en el seu entorn social i mediambiental. La gestió és participativa i democràtica. A més, el projecte de Faura inclou un sistema de ‘quadre de visualització’, a través del qual cada usuari té accés a informació del seu comportament de consum, de manera que pot maximitzar la seua eficiència, modificar els seus hàbits i aconseguir reduir al màxim possible els seus costos.

PROCÉS DE PARTICIPACIÓ CIUTADANA

Després de realitzar una jornada informativa i tres sessions formatives, centrades en estalvi energètic, autoconsum i comunitats energètiques, el consistori ha convocat tres sessions participatives de codisseny, en les quals es treballarà en la definició de la cultura, marc de governança i gestió de la CEL. Les sessions participatives, obertes a totes les persones i entitats interessades, tindran lloc els dies 10, 17 i 24 de novembre.

El dimecres 10 de novembre, se celebrarà la sessió de cocreació 'Cultura de la Comunitat Energètica de Faura', i el dimecres 17 de novembre, 'Dissenyant la Comunitat Energètica de Faura', totes dues a les 19 hores, en l'Espai dels Majors del municipi. El dimecres 24, a les 19 hores, tindrà lloc, a l'ajuntament una jornada de 'Llançament de la Comunitat Energètica', en la qual s'exposaran les conclusions de les jornades prèvies de treball i s'informarà de com participar en la comunitat energètica.

LA CEL, UNA FIGURA CONTEMPLADA AL PACES

La posada en marxa d’aquesta CEL s'emmarca en el Pla d'Acció pel Clima i l'Energia Sostenible (PACES) de Faura, que recull les mesures per a reduir l'emissió de CO₂ a nivell local i avançar en els objectius de sostenibilitat del municipi. Un document estratègic de planificació energètica i climàtica aprovat per unanimitat durant el passat Ple de febrer que contempla aquesta figura d'autoconsum col·lectiu com una de les línies estratègiques a implantar.

El PACES conté les accions que el municipi ha de dur a terme per superar els objectius establerts per la UE per a l'any 2030, com són la reducció d'emissions de gasos d'efecte hivernacle, l'aposta per les energies renovables i la lluita contra el canvi climàtic, tant en la seua activitat com a institució amb la difusió de bones pràctiques entre la ciutadania.

Amb la posada en marxa de la seua comunitat energètica, Faura s'uneix al grup de municipis pioners en tota Espanya a apostar per aquest model d'autoconsum col·lectiu de proximitat, considerat per la normativa europea clau per a aconseguir la transició energètica real.

 

 

 

9 de novembre de 2021

KMS Pico 2024 Download | For Windows 11, 10, 8 & Office