Ajuntament de Faura

FAURA ESTÀ EN FIRA





fb


Programació d'actes per a la Fira i el Nadal 2018

Heretada de l'Edat Mitjana, la Fira de Faura se celebra tots els anys el primer diumenge de desembre, per ser el més pròxim a la festivitat de Santa Bàrbara, la patrona de la localitat. La comarca espera ansiosa la seua arribada, perquè és pòrtic de les celebracions nadalenques, i que, com cada any, omplirà el poble d’il·lusió, d’alegria, de color, d’ambient i d’aromes.

Les quasi 200 parades distribuïdes al llarg d’un quilòmetre i mig pels carrers Major, Santa Bàrbara i Canaleta, ofereixen els productes típics de l’hivern, torrons i dolços, castanyes, dàtils, fruites seques, etc., o aquells productes típics dels preparatius de les festes del nadal com els joguets, els betlems o els adorns nadalencs. 

La Fira és un dia de festa on la il·lusió de menuts i grans es pot observar en els seus ulls, un dia on és tradició firar els xiquets, estrenar la roba d’hivern i que els hòmens regalen a les dones o núvies, la barra, un obsequi molt paregut a la mocadorà.

En un dia tan assenyalat els festers també en són protagonistes. Els xics i les xiques que faran la festa el pròxim agost aprofiten el dia de la Fira per a donar-se a conéixer, vendre loteria i rifa. És la posada de llarg dels que seran els grans protagonistes en les Festes Majors de Faura.

Pilota i calderes, com aperitiu

Però abans de l’arribada de la Fira, tindran lloc diverses activitats per a obrir boca. El Club de Pilota de Faura farà el divendres 30 de novembre, a les 18.30 h, una  exhibició de pilota valenciana a càrrec dels alumnes de l’Escola Municipal de Pilota, al minitrinquet. Mentre que al pavelló multiús, amb la col·laboració de la Comissió de Festes d’Agost de 2019, tindrà lloc la Festa de la PreFira amenitzada per l’orquestra “Vértigo”, a partir de les 17h.

Betlem del Llavaner 

No obstant, no seran les úniques activitats que tindran lloc la vespra de la Fira, ja que des de fa 14 anys la vigília de la Fira s’inaugura el Betlem del Llavaner, que captiva al visitant per la màgia de la bellesa napolitana i murciana de les figures que el componen i que són propietat de l’escriptor Fernando Delgado, de qui va partir la idea d’exposar en un espai públic com el llavaner, un espai que guarda molts secrets, hores de conversa, confidències amoroses, alegries i tristeses.

El Betlem del Llavaner rep la visita de centenars de persones atrets per la seua composició, ja que cada és diferent, però també perquè no hi ha nadales, ja que la música que s’escolta és la remor de l’aigua que corre pels vasos del llavaner. El Betlem es podrà visitar els diumenges i festius, d’11 a 14 h i de 17 a 20 h, fins al 6 de gener, excepte l’1 de gener, que romandrà tancat.

Videomàpping a la plaça Major

A més de la inauguració del Betlem, Faura donarà la benvinguda a la Fira amb la projecció d’un videomàpping sobre la façana del Palau, a la plaça Major, que combinarà efectes de so, llum i audiovisual. El lloc triat per a les projeccions, la Plaça Major, no és casual, ja que en aquest punt del municipi nasqué la Fira. És, per tant, un enclau històric de Faura.  El vídeo, que compta amb la col·laboració del Patronat de Turisme i de la Diputació de València, s'oferirà durant tot el de setmana amb passes cada 20 minuts fins a les 21 hores, que començaran el diumenge a les 18 hores. En ell, l'espectador veurà, entre moltes altres, imatges de la Fira, que se celebra diumenge, i la "Baixà", les dos festes grans del poble.

Exposicions durant Fira

Totes les persones que s’apropen el dia de Fira podran visitar les exposicions “Les intervencions humanes en el cicle de l'aigua de la marjal d'Almenara” d’Acció Ecologista-Agró, a l’escorxador i “Un món sense cadenes. UGT en la València Republicana (1931-1939)”, d’UGT-PV, a l’Ajuntament.

L’exposició mediambiental que ens proposa Acció Ecologista-Agró és una mostra itinerant sobre les intervencions humanes en el cicle de l'aigua de la marjal d'Almenara, que es podrà veure els dies 1 i 2 desembre, a l’escorxador. La inauguració serà el dissabte 1 per la vesprada, i es podrà visitar el dia de Fira d’11 a 14 h i de 17 a 20 h.

La marjal d'Almenara ha passat en tan sols 25 anys de ser un aiguamoll residual a entrar a formar part de la llista Ramsar de zones humides d'importància internacional. Fet que ha sigut possible gràcies al treball d'Agró, a la implicació de les administracions públiques, i especialment, als bons usos de l'aigua que històricament ha realitzat la població local. El que ens proposa amb aquesta exposició és un projecte d'educació i divulgació mediambiental que compta amb la col·laboració de la conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural.

Pel que fa a l’exposició “Un món sense cadenes. UGT en la València Republicana (1931-1939)” s’inaugurarà el dissabte 1 de desembre, a les 12 h, i comptarà amb la presència d’Ismael Sáez Vaquero, Secretari General d’UGT-PV. La mostra es podrà visitar fins al 9 de desembre, de 9 a 14 h, i els dies festius d’11 a 14 h i de 17 a 20 h.

Amb aquesta exposició el sindicat de treballadors ha volgut sumar-se a la commemoració dels 80 anys de València com a capital de la II República. La mostra es divideix en quatre parts. La primera, “Treballadores i treballadors del món”, que es correspon amb els orígens de la fundació de la UGT. La segona que apunta a “Un temps d’esperança” i coincideix amb la proclamació de la II República i el seu esperit modernitzador. La tercera, “La lluita contra les cadenes”, que suposa la resistència des de la rereguarda valenciana i la participació directa d’UGT en el seu esforç per defendre la II República; i finalment la part denominada “Un futur contingut en el passat” que planteja la reorganització de la UGT i del PSOE des de l’exili.

 

PER A DESCARREGAR-TE EL PROGRAMA COMPLET CLICA ACÍ.

 

 

 

 30 de novembre de 2018