Ajuntament de Faura

HOMENATGE A ISABEL DE VILLENA AMB MOTIU DEL 9 D'OCTUBRE





fb


El pròxim DISSABTE, 7 d'OCTUBRE, a les 19 h, a la biblioteca.

Amb motiu del 9 d'octubre, Diada dels valencians, l'Ajuntament vol sumar-se a la reinvindicació de la figura d'Isabel de Villena, escriptora i religiosa de l'orde de les Clarisses, dona excepcional per la seua capacitat intel·lectual, que és la protagonista dels anys 2016-2017 segons l'Acadèmia Valenciana de la Llengua. Fet important, ja que és la primera vegada, que la institució normativa ha elegit una dona per a recuperar i distingir la seua obra literària clàssica. 

L'homenatge és el pròxim dissabte 7 d'octubre, a les 19 h, a la biblioteca, i ho farem amb el recital "Llegim amb les valencianes, Sor Isabel de Villena" a càrrec de Manola Roig Rosa Roig, comissàries de l'exposició Nosaltres les escriptores. Valencianes en el temps, que es pot veure a la biblioteca fins al 9 d'octubre.

Llegim amb les Valencianes, és un projecte de lectura dramatitzada de text d'autores valencianes, amb la intenció de canviar la percepció que tenim de la presència de les valencianes en la literatura, i amb la voluntat de participaren la difusió de la seua obra. En aquest cas, les germanes Roig usen el mateix format, una lectura breu i encadenada de fragments del Vita Christi, amb una breu introducció, a manera de relat de vida de l'autora del segle XV. En este cas tots els textos formen una ràpida i breu visió del llibre de l'abadessa del Convent de la Trinitat.

La infantesa d'Isabel de Villena, filla d'Enric de Villena, poeta i prosista de la noblesa, va transcórrer en  la cort de Maria de Castella. L'any 1145 va professar els hàbits en el convent de la Santíssima Trinitat de les Clarisses de València. Setze anys després, seria anomenada abadessa, responsabilitat que no deixaria dins al seu traspàs.

La Vita Christi va arribar a ser una obra literària indispensable en el segle d'or valencià que la féu mereixedora de ser reconeguda com a primera escriptora en valencià i la millor escriptora de les lletres hispàniques medievals.

 

26 de setembre de 2017