Ajuntament de Faura

"DONES DE NOVEMBRE", FENT MEMÒRIA HISTÒRICA

fb


DISSABTE, 22 d’OCTUBRE, a les 19 h, a la biblioteca, tindrà lloc la projecció del documental

La biblioteca acollirà la projecció del documental “Dones de Novembre. Les fosses clandestines del franquisme”, el pròxim dissabte 22 d’octubre, a les 19 h, a la biblioteca, dirigida per professor de la Universitat Jaume I de Castelló, Óskar Navarro i el periodista i documentalista, Sergi Tarín.

L’acte coincideix amb el 76 aniversari de l’afusellament del qui fora president del Consell Municipal de Faura, entre gener del 1937 i abril del 1938, Lluis Ocaña Navarro, al cementeri de Paterna, en 1940, per defensar la legalitat republicana.

En acabar la projecció hi haurà un col·loqui. Comptarem amb la presència del director Óskar Navarro i d’alguns familiars de Lluis Ocaña. 

Dones de Novembre relata la història de Josefa Celda en la seua cerca del forat on està el seu pare, un pagés d’Izquierda Republicana, i tota la trama burocràtica per a fer possible l’exhumació i el trasllat al costat de les restes de la seua mare.

Però també és la història de les “dones de negre”; les mares, esposes i filles que cada 1 de novembre, dia de Tots Sants, han acudit des de 1939 al cementeri per a homenatjar als familiars, a voltes amb risc per a la seua vida. Paterna és el segon lloc d’Espanya amb més afusellats durant el franquisme. El cementeri està ple de fosses clandestines amb més de 2.300 republicans de tot l’Estat.

El documental també aborda el debat sobre la convivència o no de buidar les fosses franquistes o convertir-les en espais públics de record i reivindicació.

És una producció del Ateneo Republicano de Paterna (ARPA) en col·laboració amb la Universitat Jaume I de Castelló, amb la participació de Info-TV i el suport del Ministeri de la Presidència.

CARTELL PROJECCIO DONES DE NOVEMBRE 2016.jpg (3508×2481)

 

 

17 d’octubre de 2016