Ajuntament de Faura

FESTES D'AGOST 2016





fb


Del 12 al 22 d'agost.

Agost és sinònim de Faura, perquè és el mes de les seues festes majors. Com aperitiu per obrir boca als plats forts de les Festes d’Agost, que s’allarguen fins al dia 22 d’agost, trobem una nit de tradició amb l’Escola de Danses de Faura i la Societat Joventut Musical de Faura, el pròxim 5 d’agost, i les albaes el 6 d’agost.

Però no són els únics actes que tindran lloc abans del dia 14, que marca l’inici de les festes majors del poble. També es pot gaudir de la nit dels fanalets el 12 d’agost, amenitzada enguany per la companyia Maduixa Teatre i el seu espectacle “Megànimals”, un divertit espectacle que captivarà al públic infantil i adult, amb grans estructures, cançons i balls per tal de despertar en els més menuts la curiositat i l’interés pel desconegut; i el concert de la Societat Joventut Musical de Faura, el 13 d’agost, que ens delectaran amb “El fantasma de l’òpera” i “Els miserables”, entre altres peces. En el descans, es farà la presentació de la Comissió de Festes, el pregó de festes i també es lliuraran les tenalles de la Baixà als joves que compleixen 16 anys, com es fa des de 1996.

El pregó donarà pas a una setmana repleta d’actes. Per al més menuts, cucanyes, jocs, tallers i parc infantil d’aigua. Per a la resta, una programació on es combinen les tradicions més arrelades com són els bous al carrer, la música, la pólvora i els actes religiosos amb les aportacions, que any rere any, les mateixes comissions han anat introduint com la cavalcada de disfresses, la festa dels majors, el dia de les quintes o un dinar de germanor.

FOTO FESTERS 2016-web.jpg (600×272)

Exposició “Bous al carrer”

En les festes no poden faltar les exposicions. Enguany es pot veure l’exposició “Bous al carrer”, la primera exposició itinerant del Museu Taurí de la Diputació de València sobre esta temàtica. Es tracta d’una mostra de 50 fotografies, elaborades per més de 20 aficionats a la fotografia taurina de tota la Comunitat Valenciana. L’exposició recull totes i cada una de les diferents varietats de bous al carrer, com el bou per la vila, el bou cerril, el bou embolat, el bou en corda, bous a la mar, encierros, concurs de retalladors, ... Totes elles manifestacions que formen part de les nostres arrels, de la nostra historia, de les nostres tradicions i de la nostra cultura.

La pilota es consolida en festes

Tampoc falten a la cita de les festes, el Trofeu de galotxa organitzat pel Club de Pilota, i que ja arriba a la seua dotzena edició. Enguany han preparat un campionat de luxe, amb dues grans semifinals, la primera enfronta a Quart, actual campió del Trofeu “El Corte Inglés” amb Alfara del Patriarca; mentre que la segona enfronta a Foios amb l’equip amfitrió i defensor del títol Faura.

La final compta amb una partida prèvia d’exhibició de raspall femení, amb jugadores de la selecció femenina de pilota valenciana, actualment subcampiones d’Europa. Amb aquesta partida es pretén fomentar la inclusió de la dona en la pilota valenciana, ja que cada vegada més, la dona va guanyant terreny en el món de l’esport.

Com a colofó, els aficionats a la pilota tenen l’al·licient de gaudir d’una partida nocturna de frontó de llegenda, ja que és la tornada d’Àlvaro, el “bou” de Faura, que per un dia es vestirà de blanc, que estarà acompanyat per tres jugadors de luxe, Waldo, gran dominador de raspall, Soro III i Puchol II, campió i subcampió individual d’Escala i Corda, respectivament.

Els actes de Santa Bàrbara

Amb la pujà de Santa Bàrbara es posa punt final a tretze dies de festes. Però abans, resten dos dies molt intensos, plens d’actes, rematats per unes nits potents. El “Canaleta Soud Festival” amb el concert de VaDeBo, entre d’altres amenitzaran la nit del dissabte. Mentre que el diumenge és el torn d’una nova edició del “Tu si que valls”, la fórmula que imita al famós programa de televisió i que busca talents i artistes locals, que de segur que tornarà a omplir la Canaleta de gom a gom, a càrrec de la productora EmeEme. Enguany està presentat per la popular Paqui Rondán, i es retransmet en directe per streaming a través de Les Valls TV.

Però l’acte que mereix una menció a part perquè és el més arrelat a la tradició faurera transgredint fins i tot les creences és la Baixà de la imatge de Santa Bàrbara des de l’ermita fins a l’església. A la Baixà es conjuguen la devoció religiosa, les danses tradicionals, la música i l’afició a la pólvora pròpia del poble valencià, tots amb l’objectiu de fer la Festa gran. Les emocions brollen, a la plaça Major, quan la imatge entra pel portal de l’església sense deixar de mirar els faurers.

Com és tradicional l’Escola de Danses de Faura obri la Baixà, que anirà acompanyada pels Heralds i Clarins de la Vall d’Albaida i els Tornejants d’Algemesí. Alguns centenars de persones acompanyen la imatge de la patrona il·luminant el camí amb els coets, tot un espectacle de llum i pólvora, una combinació de colorit, fum i espurnes; mentre que a les voreres milers de persones vingudes de tots els pobles veïns presencien el pas de la comitiva, tancada per la banda del poble.

En definitiva, una combinació de tradició i modernitat, amb un esforç conjunt de la Comissió de Festes, la penya Sant Roc i l’Ajuntament per fer un programa unitari d’activitats per a tots i totes. Sols una cosa no ha canviat amb el pas dels anys, i és que les festes es fan gràcies a aquelles persones que voluntàriament hi col·laboren amb el pagament d’una quota anual, fent d'aquesta tradició un exercici de sana convivència.

9 d’agost de 2016