Ajuntament de Faura

HISTÒRIA DE LA SJMF

La música és l'art més directe, entra per l'oïda i va al cor 
 
 
La Banda Societat Joventut Musical de Faura va ser fundada l'any 1878, quan un reduït nombre de músics es decideixen a crear-la sota la direcció  de Lorenzo Ruiz Osca, natural de Guadassuar, que llavors exercia de Mestre de Primera Ensenyança a Faura.
 
L'entusiasme va ser tal que no van tardar a incorporar-s'hi nous elements, i es va constituir la Banda de Música “Vila de la Unió”, nom que van adoptar les poblacions de Faura i Benifairó quan es van unir en un sol municipi.
 
Amb aquest nom la Banda participa en diversos festivals i concursos aconseguint diversos guardons, dels quals cal destacar Primer Premi de Bandes de Música de Tortosa 1885 (primera vegada que concorre la Banda a un certamen) i el Primer Premi de la Segona Secció del Certamen de Bandes de València de 1898 sota la direcció de Federico Romero.
 

 

El 1902 la banda va passar per circumstàncies greus que van conduir a la seua dissolució el 1903, anomenar-se des d'aleshores “Societat Musical de Faura”, dirigida per Severino Alart. Hipòlit Negre i Enrique Garcés Ballester, entre d'altres, la van dirigir a primeries del s. XX.
 
El 1921 es torna a produir un fet que va marcar el futur de la Banda, i que va ser l'escissió en dues agrupacions: la Banda “La Pistola” (Antigua Unión Musical de Faura) i “La LLanda” (La Juventud Musical), per culpa de la rivalitat entre els  bàndols polítics lliberal i conservador.
 
L'any 1924 es produïx una escissió en la Banda “La Pistola”, dividint-se en la  “Antiga Unió Musical”, dirigida per Manuel Muñoz i la “Societat Joventut Musical“ dirigida per Joan Eiroa.
 
L'any 1931 “La Pistola” es va dissoldre i alguns dels seus membres entraren a formar part  de “La Llanda”  continuant la seua activitat fins 1936 que va suspendre les sues activitats. El 1940, per iniciativa d’Enric Garcés Ballester es refundà  la Societat  amb músics de les dues agrupacions passant a anomenar-se “Societat Joventut Musical de Faura” nom actual de la Societat.
 
 

La banda el 1951
 

 

En 1962 al si de la Societat es va formar el “Conjunt Escarlata” amb la finalitat de recaptar diners per a la construcció d'un edifici per als socis i els músics. Aquest conjunt passà varies reestructuracions passant a nomenar-se també  “The Music – Son”  i  “Los Royals”.   

Al llarg els següents anys la Banda va seguir treballant i acudint a nombrosos Certamens obtenint multituds de Guardons i Premis. L'any 1978 guanyà el 1r premi al Certamen Internacional de València sota la direcció de Joaquín Mechó Nebot, professor de la Banda Municipal de Castelló en l'especialitat d'oboé. El 1988 cessà com a director i la Banda es presentà al Certamen Internacional de València sota la direcció de Nicanor Sanz Xifre obtenint el 3r premi en la Secció Primera.
 
El 1989 tornà a reprendre la direcció Joaquín Mechó amb el qual el 1990 l'agrupació ofereix un concert a Granada. Eixe mateix any, i amb motiu de festivitat de  Santa Cecília es creà la Coral polifònica “Benicalaf”, que uns anys després s'independitzaria de la Societat.
 
El 1991 participà al festival de Música de  Blois Paris (França).
 
El 1993 entrà com a director Francisco Alegre Torrijo, professor de la Banda Municipal de València en l'especialitat de clarinet i exercix el càrrec fins al 1994.
 
El 1994 reprén la direcció Ramón Herrero García amb qui s’aconsegueix el Primer premi i Menció d'Honor Certamen Internacional València 1999, de la Secció Segona. Aquest mateix any l'agrupació participà en el festival de Bandes de Darfo Boario Terme (Itàlia) on van participar bandes de diversos països europeus.
 
El 1995, sota la presidència de Juan Pérez Camarelles, es constituí l’Escola de Música Joan Garcés Queralt de Faura i Benifairó de les Valls amb la col·laboració de l'Ajuntament de Faura i de Benifairó de les Valls i de la Societat Joventut Musical de Faura a fi de formar noves generacions de músics per a la banda.
 
L'any 2000, l'aleshores president de la Societat, Xesco Guillem, va impulsar la creació del que hui són els cursos de perfeccionament musical “Vila de Faura”, que van tindre una gran acceptació.
 
També al 2000, la Banda va viatjar a Massiac (França) on van fer diversos concerts. Eixe any també va participar en el III Eurofestival de Bandes de Música de Kurbad Schlema ( Alemanya) en el qual van participar 13 bandes de Centre Europa.
 
El 2003 es celebrà el 125 aniversari i es van organitzar nombrosos actes per a commemorar-ho i van rebre les següents distincions: la Medalla d’Honor “Vila de Faura” que atorga l’Ajuntament, tenint l'honor de ser els primers en obtindre aquest guardó, el Premi Arrels i la Medalla d'Or de la Federació de Bandes de Música de la Comunitat Valenciana, tots tres per la nostra  llarga trajectòria musical.
 
 
Més recentment, el 2005 va participar al Certamen Provincial de Diputació de València i va obtindre el 1r premi en la Secció Primera.
 
Al 2006 van participar per segona vegada a l’Eurofestival de Bandes de Música Kurbad Schlema (Alemanya).