És una muntanya de gres roig i argila de 50 hectàrees situada a 6 quilòmetres de la mar i amb una alçada de 196 metres, amb una significació especial per als habitants de la Vall de Segó, principalment els de Faura i Benifairó que comparteixen el terme. S'inclou dins de l'àrea forestal existent entre la Serra Calderona, i la Serra d’Espadà, i que connecta totes dues en els seus últims contraforts, pròximes a la costa.
Des de llevant sempre apareix com a element decoratiu de les mirades que sovint hi fan els faurers i les faureres. Des del cim ens ofereix una panoràmica generosa de la vall: el trencacaps de les poblacions per damunt d’un fons verd i a l’horitzó, el lluent de la marjal i el blau de la Mediterrània; enmig solcada, de nord a sud, per les modernes vies de comunicació.
Sentimentalment la Rodana encara és més, sobretot des de l'incendi que va patir en l'estiu de 1980. Arran d'aquell incendi, els habitants de les dues poblacions es van sensibilitzar i conscienciar de la importància de la recuperació d'aquest patrimoni natural, i van fer seu el lema “La Rodana és de tots i la volem verda” encunyat per un grup de gent que sota el nom de “La Tella” van encapçalar les tasques de repoblació.
Per als menuts, la Rodana és un gran parc natural on jugar les seues aventures en mig dels arbres, modelar l’argila després de les pluges de tardor i viure les primeres passions en fer-se jóvens. Per als majors, és molt apreciada pels seus fruits els rovellons rojos, els espàrrecs, les figues blanques, els arboços i els xinxols.
Els valors ambientals que inclou La Rodana: tipus de sòl i geologia, característics de pinastre, i la vegetació natural mediterrània, la fan mereixedora de mesures per a la protecció i posada en valor, afavorint la seua conservació i el manteniment de les condicions naturals, d'ahí que s'han dut a terme els tràmits per a declarar-la Paratge Natural Municipal.
El sender, que connecta el nucli urbà amb la muntanya de La Rodana, recorre una distància de poc més de 2 quilòmetres de manera circular i que és molt transitada, no sols pels amants del senderisme, sinó per famílies i per l’alumnat del CEIP Sant Vicent Ferrer, com a activitat curricular.
És per això, que a més d’una taula mirador, a meitat del recorregut, per poder identificar les vistes des d’eixe punt, una part del sender s’ha convertit en una aula didàctica a l’aire lliure on aprendre el nom de diferents espècies botàniques i alguna cosa curiosa sobre elles.
Les espècies que podem trobar són: